Dolar/TL Şubat ayı kazançlarını silme yolunda

0
53
Dolar/TL

Dolar/TL tarafında yükseliş ivmesi etkisini devam ettiriyor. Haftaya 7,01 seviyesinden başlayan kurda haftalık bazda yaklaşık yüzde 4 yükseliş gerçekleşti

Küresel piyasalarda Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları, aşı haberlerinin ardından dolar birçok para birimi karşısında gerileme kaydederken, Türk Lirası’nın dolar karşısında düşüşü yeni işlem gününde de devam etti.

Kurda yeni işlem gününde 7,24 seviyesi yeniden test edilirken, TSİ 15:18 itibariyle Dolar/TL yüzde 0,97 yükselişle 7,2347 seviyesinde bulunuyor. Dolar/TL Şubat ayına 7,30 seviyesinden başlamıştı.

Türkiye’nin risk primi 293 baz puan seviyesinden işlem görürken, gösterge tahvil faizi de yüzde 14,92 oldu.

Türk Lirası, Meksika pesosu ile birlikte ilk işlemlerde en çok değer kaybeden para birimi olurken haftaya 7,01 seviyesinde başlayan dolar/TL kuru Çarşamba günü 7,24’ün üzerini test etmişti.

TCMB’nin kararı piyasaları ikiye bölmüştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklarda her vadede 200 baz puan artışa gitmesi piyasaları ikiye böldü. Goldman Sachs ve MUFG gibi kurumlar, bu adımın merkez bankasının normal bir faiz artışı ile sıkılaştırmaya gidemediği için atıldığı şeklinde yorumlanabileceğini belirtirken diğer görüşler ise bu kararın TCMB’nin yaptığı faiz artışının etkisini güçlendirmek amacıyla alındığını düşünüyor.

MUFG Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Ehsan Khoman, “Aktarım mekanizmasını daha verimli bir hale getirmek için alınan zorunlu karşılık kararı daha sıkı bir para politikası için destekleyici.” dedi.

Alınan kararın piyasalar tarafından, TCMB’nin politika faizi aracılığıyla sıkılaştırma yapamadığı ve bundan dolayı rezervler aracılığıyla bir sıkılaşma yaptığı şeklinde algılanabileceğini de belirten Khoman, “Türk Lirası’nda çarşamba günü yaşanan düşüş bunun bir göstergesi.” dedi.

Aralarında Murat Ünür’ün de yer aldığı Goldman Sachs International analistleriyse paylaştıkları bir notta, bazı piyasa katılımcılarının bu adımı merkez bankasının normal bir faiz artışı ile sıkılaştırmaya gidemediği için attığı şeklinde yorumlayabileceğini belirttiler.

Piyasalar makro verilere odaklandı

Piyasalar küresel cephede tahvil getirileri, enflasyon beklentileri ve emtia fiyatlamalarını takip ederken yurt içi tarafta ise haftaya açıklanacak makro verilere odaklandı.

Haftaya Türkiye’de büyüme ve enflasyon verileri açıklanacak.

Türkiye’de ekonomistler salgının ekonomi üzerinde olumsuz etkilerinin ağır bir şekilde hissedildiği ve birçok ülkede daralmanın kaydedildiği 2020’de Türkiye’nin yüzde 2’nin üzerinde büyüme kaydedeceğini öngördü.

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin hazırladığı ve 21 kurumun katıldığı ankette 2020 yılı için medyan tahmin yüzde 2,3 olarak kaydedildi. Ankette en yüksek tahmin yüzde 2,5 olurken en düşük beklenti ise yüzde 1,3 olarak açıklandı.

Ekonomistler yılın son çeyreğinde ise büyümenin önceki çeyreklere kıyasla hızlanacağına işaret etti. Anket sonuçlarına göre ekonomistlerin yılın son çeyreğine ilişkin medyan beklentisi yüzde 7,3 oldu. Bu veriyle ilgili en yüksek tahmin yüzde 8,3; en düşük tahmin ise yüzde 3,5 oldu.

2021’e ilişkin beklentilerini paylaşan 19 kurumun medyan tahmini ise bu yıl büyümenin yüzde 4,5 olacağı yönünde oldu.

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine göre ise Şubat ayında enflasyon yıllık yüzde 15.50’ye yükselecek.

Ekonomistler Şubat ayında yıllık enflasyondaki yükselişin devam etmesini bekliyor. Bloomberg HT anketine katılan 17 ekonomistin medyan tahmini tüketici fiyat endeksinin aylık yüzde 0.8, yıllık yüzde 15.50 artması yönünde.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz