7.8 C
New York kenti
Cuma, Nisan 19, 2024

Buy now

spot_img

Morgan ve Deutsche, Archegos depreminden kıl payıyla kurtuldu

Archegos’un temerrüte düşmesiyle birçok banka milyarlarca dolar zarar edebileceğini açıklarken, Morgan Stanley ve Deutsche Bank son dakikadaki satışlarıyla uçurumun kenarından döndü

Archegos’un en büyük aracılarından biri olan Morgan Stanley, zararına satışların diğer yatırım bankalarını ağır zarara uğratmasından bir gece önce en riskli pozisyonlarından bazılarını hedge fonlarına sattı.

CNBC’nin haberine göre, Morgan Stanley Archegos’un ABD medya ve Çin teknoloji şirketlerindeki 5 milyar dolar değere ulaşan pozisyonlarını 25 Mart Perşembe akşamı küçük bir hedge fonu grubuna sattı.

Dünyanın en büyük varlık işlem merkezlerinden biri olan Morgan Stanley, bu felaketi hasarsız atlatırken, Deutsche Bank da elindeki Archegos pozisyonlarını bir hedge fona satarak depremden kıl payı kurtulan diğer bir banka olmuştu.

4 milyar dolar civarında Archegos pozisyonunu, fonun temerrüte düşmesinden kısa bir süre sonra, 26 Mart Cuma günü hedge fonlara satan Deutsche Bank, birçok bankaya milyarlarca dolara mal olan yıkımdan kurtulmuş oldu.

Daha önce ne olmuştu?

Nomura, Credit Suisse ve Goldman Sachs gibi bankalar fona aracılık yaparken, ortaya çıkan zayiat sonrasında ABD sermaye piyasaları düzenleyicisi SEC, Bill Hwang ve kaldıraçlı işlemleri hakkında bir ön soruşturma başlatmıştı.

Credit Suisse, Archegos Capital Management’ın batmasından sonra yönetici kademesindeki birkaç isimle yollarını ayırırken 4,7 milyar dolarlık zarar yazdığını açıkladı.

Nomura ise yayımladığı açıklamada, ABD’li müşterisinden talep edilen miktarın 2 milyar dolar civarında olduğunu açıklamıştı.

SEC’in büyük piyasa hareketleri sonrasında soruşturma başlatması rutin bir süreç olarak görülürken soruşturmanın herhangi bir hata veya suç bulamama ihtimali de var.

Geçen haftalarda belirli pozisyonlarda yaşanan kayıplar yüzünden daha fazla karşılık yatırması talep edilen Bill Hwang, en sonunda ödeyemeyeceği teminat tamamlama çağrılarıyla karşı karşıya kalmıştı. Böylece Goldman Sachs blok satışlar ile Hwang’ın pozisyonlarını kapattı ve ViacomCBS, Baidu ve Tencent Music gibi şirketlerin hisselerinde sert düşüş yaşandı.

Hwang, daha önce 2021 yılında SEC tarafından açılan soruşturma sonucunda 60 milyon dolar ceza ödemişti. Şirket Çinli bankalar ile ilgili yasa dışı tüyolar üzerinden işlem gerçekleştirdiği için SEC ve ABD’li savcılar tarafından suçlu bulunmuştu.

Benzer Haberleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bağlantıda Kalın

0BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
spot_img

En Son Haberler