9.9 C
New York kenti
Cuma, Nisan 19, 2024

Buy now

spot_img

Borsada TCMB morali kalıcı olamadı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini beklentilerin üzerinde artırmasının ardından borsada banka hisselerinin öncülüğünde görülen ralli, karar gününün ertesinde yerini düşüşe bıraktı

Borsa İstanbul’da Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararının yarattığı ralli kalıcı olmadı.

Faiz kararından sonraki ilk işlem gününü BIST 100 endeksi yüzde 1,41 düşüşle 1.528 puandan tamamladı. Satışlarda banka hisselerinin önde olduğu görüldü. Satışların etkisiyle bankacılık endeksinde düşüş yüzde 2’yi aştı. Sanayi endeksinde ise kayıp yüzde 1 civarında gerçekleşti.

Küresel piyasalarda enflasyon endişelerinin yeniden riskli varlık fiyatlamaları üzerinde baskı yarattığı görüldü.

Fed’in orta vadede gevşek para politikası sözüne karşın piyasalarda enflasyon endişesinin ağır basmasıyla riskli varlıklarda satış hızlandı.

Tahvillerde de satış dalgası gözlendi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi bir yılın zirvesine yakın. Bloomberg Dolar Endeksi ise 1139 seviyesinde yatay.

ABD-Çin gerginliği de piyasaya yansıdı

Küresel piyasalarda özellikle Çin borsalarında ABD-Çin geriliminin etkisi de hissedildi.

ABD’de Biden yönetiminin Çin ile ilk doğrudan resmi teması sert tartışmaların yaşandığı toplantıyla başladı.

Alaska’da gerçekleştirilen zirvede iki taraf da insan hakları, ticaret ve dış politika alanında birbirlerine sert eleştiriler getirdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’in desteklediği grupların üstlendiği siber saldırıları ve Pekin yönetiminin Müslüman azınlıklara yönelik baskılarını masaya getirdi. Blinken Çin’in adımlarının “kurallara dayanan küresel düzeni tehdit ettiğini” belirtti.

Çin Politbüro Üyesi Yang Jiechi ise bu suçlamaya “Batılı uluslar küresel kamuoyunu temsil etmiyor” yanıtını verdi ve ABD’nin “siber saldırıların şampiyonu olduğu” açıklamasını yaptı. Zirvede ilginç anlar da yaaşandı. Kameralar dışarı çıkarılırken Yang ABD delegasyonuna “Umduğunuz diyalog geliştirme yönteminiz bu mudur” çıkışını yaptı.

Benzer Haberleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bağlantıda Kalın

0BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
spot_img

En Son Haberler