7.2 C
New York kenti
Cuma, Nisan 19, 2024

Buy now

spot_img

Türk Lirası’nda baskı sürüyor

Perşembe günü küresel piyasalardaki sert satış dalgasının etkisiyle hızlı gerilene Türk Lirası ilk işlemlerde dolar karşısında geriledi

Türk Lirası’nda küresel piyasalarda görülen risk iştahındaki düşüşle gerçekleşen satış baskısı ilk işlemlerde de kendisini hissettirdi.

Asya piyasalarındaki sığ işlemlerde güne 7,35 seviyesinde başlayan Dolar/TL kuru kritik 7,40 seviyesinin de üzerine çıktı. Kurda Perşembe günü 7,44 seviyesinin üzeri test edilmişti.

Türkiye’nin risk primi 297 baz puan seviyesine çıkarken, gösterge tahvil faizi de yüzde 14,92 seviyesinde.

Türk Lirası ile birlikte diğer gelişmekte olan para birimlerindeki satış baskısı da devam etti. Günün ilk işlemlerinde dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi Güney Kore wonu oldu. Wonu Endonezya rupisi ve Hint rupisi takip etti.

Tahvil getirilerindeki ivme bu hafta küresel piyasalarda riskli varlıklara yönelik algıyı bozarken, satışlar özellikle teknoloji hisselerinin öncülüğünde Perşembe günü derinleşmişti.

Gerçek kişilerin Döviz mevduatları arttı

Türkiye’de döviz talebi açısından son dönemde gündemin ilk sıralarında yer alan dolarizasyon konusunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı pariteden arındırılmış döviz mevduatları verileri gerçek kişilerin geçen hafta döviz mevduatlarının arttığına işaret etti.

Stok verilerde gerçek kişilerin döviz mevduatlarında 685 milyon dolarlık düşüş görülürken, pariteden arındırıldığında bu kategorideki döviz mevduatlarının 19 Şubat haftasında 142 milyon dolar arttığı görüldü.

Tüzel kişilerle birlikte ele alındığında toplam döviz mevduatları stok verisi 19 Şubat haftası itibariyle 893 milyon dolar düşüşe işaret ederken, pariteden arındırıldığında bu düşüş 27 milyon dolar oldu.

TCMB’nin brüt rezervleri arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın toplam döviz rezervleri 19 Şubat haftası itibariyle 94,1 milyar dolara geriledi. Brüt rezervler ise 53,9 milyar dolar seviyesine yükseldi.

Aynı hafta itibariyle altın rezervleri 40,2 milyar dolara geriledi.

19 Şubat haftası itibariyle TCMB kurlarına göre yapılan hesaplamaya göre net rezervler ise 1,23 milyar dolar azalarak 12,14 milyar dolar olarak kaydedildi.

Benzer Haberleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bağlantıda Kalın

0BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
spot_img

En Son Haberler